Blog Layout

Afslanken & de menopauze

In deze drieluik over de overgang en afslanken gaan we dieper in op alles wat met de menopauze te maken heeft. Er heerst een ondoorbroken taboe op de overgang en klachten die daarmee gepaard gaan.  Er wordt veelal lacherig over gedaan. In deel 3 gaan we dieper in op jouw invloed op het proces en je figuur. 

Gewichtsbeheersing van A tot Z De menopauze en Afslanken

Deel 1 & 2 in het kort

In deel 1 van deze drieluik gingen we dieper in op de basis van de overgang en de klachten die daarbij horen. Die blog lees je hier terug. In dit deel 2 gingen we dieper in op de behandeling van de klachten door de medische wereld. Die blog vind je hier

Waarom komen veel vrouwen aan door de overgang?

Soms lijkt het wel alsof je aankomt van lucht. Je eet best gezond en niet anders dan gebruikelijk, maar toch kom je nu aan in gewicht en voel je heel langzaam je taille verdwijnen.

Wat is de oorzaak?

De hoofdreden is dat tijdens de overgang op hormonaal vlak veel verandert in je lichaam. De hoeveelheden progesteron en oestrogeen worden lager en dat heeft gevolgen voor bepaalde processen in je lichaam. Zo is oestrogeen bij veel meer processen betrokken, dan alleen bij je menstruele cyclus. Het zorgt er onder andere voor dat je vet zich voornamelijk ophoopt op je bovenbenen, heupen, billen en borsten, oftewel het zorgt voor onze “vrouwelijke rondingen”. Op het moment dat de hoeveelheid oestrogeen afneemt, verschuift de vetverdeling naar je buik. Er ontstaat een buikje.

Waarom gebeurt dat?

Tijdens de overgangsjaren wordt als gevolg van de schommelingen in je oestrogeenlevel ook minder van het “feel good” hormoon serotonine geproduceerd. Wanneer de serotonine afgifte daalt kun je overvallen worden door gevoelens van somberheid. Het kan zijn dat je eerder geneigd bent iets extra’s te eten of te drinken om dit vervelende gevoel weg te krijgen. Het zijn vaak momenten die we vergeten als er naar ons eetpatroon wordt gevraagd.

Daarnaast kan het goed zijn dat tijdens de overgang de aanmaak van het schildklierhormoon onder druk staat. Naarmate je ouder wordt neemt in algemene zin de werking van klieren die onze hormonen aanmaken af. De schildklier gebruikt ook nog eens progesteron als stimulator van de omzetting naar de actieve vorm van het schildklierhormoon en dat is na de menopauze amper nog aanwezig. Het schildklierhormoon regelt onder andere de snelheid van onze verbranding. Als deze verbranding op een lager pitje staat, dan wordt overtollige energie (uit voeding) sneller opgeslagen in extra vetweefsel.

Hoe kun je afvallen tijdens de overgang?

Het klopt dat de schommelingen in je hormonen het er niet makkelijker op maken. De meeste vrouwen moeten er meer moeite voor doen om hun ideale gewicht te behouden, laat staan dat ze overtollige kilo’s kwijtraken.

Waar het om gaat is dat je je leefstijl aanpast aan de nieuwe situatie. Tijdens de overgang is het hebben van een gezonde leefstijl van groter belang dan toen je 20 was en je lichaam nog wat stootjes kon hebben. Nu is het de hoogste tijd om goed voor je lichaam en geest te zorgen door met volle aandacht bepaalde aspecten in je leven te veranderen.

1. De juiste mindset

Het begint met jezelf de hoogste prioriteit te geven. Ik weet het, dit is niet altijd vrouw-eigen. Gelukkig word je tijdens de overgang hierbij een beetje geholpen. Door de afname van oestrogeen neemt de natuurlijke drang om voor anderen te zorgen wat af, waardoor er ruimte ontstaat voor jouw eigen zoektocht. Vragen als “wat wil ik nou eigenlijk?” en “wat heb ik nodig om mij goed te voelen?” komen nu geregeld langs en houden je bezig.

Gebruik dit gegeven om helder te krijgen wat het gewicht is dat in deze levensfase bij je past, waar je je lekker bij voelt en ga ervoor. Realiseer je daarbij dat een streefgetal op de weegschaal niet echt motiverend is om je leefstijl blijvend aan te passen. Denk meer aan welke jurk je dan aankunt, waartoe je weer in staat zult zijn, de toename in je zelfvertrouwen, een betere gezondheid… Dat maakt het vaak gemakkelijker om die eerste stap te zetten en door te gaan als het eens wat lastiger wordt.

2. Sporten en bewegen

Over het algemeen geldt dat we met de leeftijd eerder minder dan meer bewegen. Zonder dat je het misschien door hebt is het aantal keren dan je naar de sportschool gaat afgenomen of die uurtjes vallen snel ten prooi aan je drukke agenda. Op een gegeven moment komt de klad erin, terwijl het je juist nu kan helpen om je doelen te bereiken.

Naast zoveel mogelijk bewegen door bijvoorbeeld naar je werk te fietsen of altijd de trap te nemen, is het absoluut aan te bevelen je spiermassa te vergroten. Meer spierweefsel betekent immers dat het hormoon insuline meer mogelijkheden krijgt om suikers op te slaan (glycogeen). Spieren verbanden ook meer energie dan vetweefsel. Zo’n twee tot drie keer per week sporten volstaat meestal om goede resultaten te boeken.

Wanneer minimaal 30 minuten per dag lekker wil bewegen of flink wil sporten, ontkom je echter niet aan om eerst scherp naar je gewicht te kijken. Een te hoog gewicht kan leiden tot blessures.

3. Gezonde voeding

Wij, van Gewichtsbeheersing van A tot Z, helpen je om op een verantwoorde manier jouw overgewicht kwijt te raken. Wij steunen, coachen en helpen je tijdens het afslanktraject, leggen je graag uit hoe je kan omgaan met jouw valkuilen en geven je informatie over voeding en voedingspatronen die jou helpen om na het dieet op gewicht te kunnen blijven. Natuurlijk begeleiden we jou ook tijdens het opbouwen naar reguliere voeding en daarna om op gewicht te blijven.

Samen met jou gaan wij deze reis naar een gezonder lichaam maken, waardoor je minder overgangsklachten zal ervaren en makkelijker kan bewegen.

Neem contact met ons op

Goede voornemens en hoe verder
door renevhuis 17 jan., 2024
Goede voornemens, hoe hou je dit vol?
Kerstmis
door renevhuis 09 nov., 2023
December, de maand van gezelligheid, feestelijkheden en... iets te veel lekkernijen. Terwijl de dagen korter worden en de temperaturen dalen, stijgt de sfeer van warmte en samenzijn. December brengt ons Sinterklaas, Kerstmis en Oud en Nieuw - een aaneenschakeling van festiviteiten die vaak gepaard gaan met overvloedige maaltijden en zoete verleidingen. En laten we eerlijk zijn, het aankomen van gewicht lijkt soms onvermijdelijk.
14 jun., 2023
Help, een barbecue
12 apr., 2023
Vrolijk Pasen
door renevhuis 06 mrt., 2023
Hoe ga ik om met alle verleidingen
06 feb., 2023
Gaan we het dit keer anders doen?
door Esther 09 nov., 2022
Hellup… Hij komt, die lieve goede Sint!
door José 09 sep., 2022
Omdenken in eetgedrag
De pluspunten van een gezonde leefstijl
door Ellen de Visser 20 apr., 2022
Dat een gezonde leefstijl goed voor ons is weten we allemaal, maar weet je ook waarom? Wij zetten de pluspunten van een gezonde leefstijl op een rijtje. Mocht jij nou twijfelen om jouw leefstijl te veranderen, dan hebben wij hier voor jou extra motivatie!
5 manieren om jouw vet te vebranden
door Ellen de Visser 09 mrt., 2022
Kies een sport die bij jouw en jouw doelen past. Wij hebben onze favorieten 5 manieren om jouw vet te verbranden op een rijtje gezet! Wellicht zit er iets voor jouw tussen.
Show More
Share by: