Blog Layout

Afslanken en de menopauze (deel 2)

In deze drieluik over de overgang en afslanken gaan we dieper in op alles wat met de menopauze te maken heeft. Er heerst een ondoorbroken taboe op de overgang en klachten die daarmee gepaard gaan.  Er wordt veelal lacherig over gedaan. In deel 2 gaan we dieper in op de behandeling van de klachten. 

Gewichtsbeheersing van A tot Z Afslanken en de overgang

Deel 1 in het kort

In deel 1 van deze drieluik gingen we dieper in op de basis van de overgang en de klachten die daarbij horen. Die blog lees je hier terug. In dit deel gaan we dieper in op de behandeling van de klachten.

Wat doet de dokter met je klachten? 


De meeste artsen doen niets, stellen gerust en vinden dat de klachten vanzelf over moeten gaan. Zo staat het nog steeds in de richtlijn van de Nederlandse huisartsen. Daarmee gaan huisartsen eraan voorbij dat 20% van alle vrouwen zeer ernstige overgangsklachten heeft die soms wel tien jaar of langer kunnen duren. De reguliere arts kan ook medicatie voorschrijven om overgangsklachten (symptomen) te bestrijden zoals:

1.Bloeddrukverlagers en antidepressiva
2.Reguliere overgangshormonen (chemische oestrogenen)
3.Anticonceptie als de vrouw nog een cyclus heeft.
4.Bio-identieke oestrogenen (oestradiol) via de huid.

Wat kun je zelf doen?


Het is zeer opvallend dat bij veel natuurvolkeren en mensen die in de natuur leven de menopauze en de bijbehorende klachten nauwelijks bekend zijn. Het is sowieso dus aan te bevelen dicht bij de natuur te blijven, qua voeding en verdere levensstijl.

1. Zorg voor een stabiele bloedsuiker om stemmingswisselingen te voorkomen of verminderen
2. Zorg voor een goede darmwerking door uit te zoeken welke voeding je goed kun verteren en verdragen
3. Verlaag het vetpercentage van jouw lichaam: drink voldoende water en ga naar een gezond BMI
4. Naast de voeding is ook de reductie van stress ontzettend belangrijk. Stress kan overgangsklachten verergeren, de overgangsklachten kunnen de slaap bemoeilijken en zo kun je in een negatieve spiraal terecht komen.

In deel 3 gaan we kijken waarom vrouwen aankomen in de overgang, die blog vind je hier.

Goede voornemens en hoe verder
door renevhuis 17 jan., 2024
Goede voornemens, hoe hou je dit vol?
Kerstmis
door renevhuis 09 nov., 2023
December, de maand van gezelligheid, feestelijkheden en... iets te veel lekkernijen. Terwijl de dagen korter worden en de temperaturen dalen, stijgt de sfeer van warmte en samenzijn. December brengt ons Sinterklaas, Kerstmis en Oud en Nieuw - een aaneenschakeling van festiviteiten die vaak gepaard gaan met overvloedige maaltijden en zoete verleidingen. En laten we eerlijk zijn, het aankomen van gewicht lijkt soms onvermijdelijk.
14 jun., 2023
Help, een barbecue
12 apr., 2023
Vrolijk Pasen
door renevhuis 06 mrt., 2023
Hoe ga ik om met alle verleidingen
06 feb., 2023
Gaan we het dit keer anders doen?
door Esther 09 nov., 2022
Hellup… Hij komt, die lieve goede Sint!
door José 09 sep., 2022
Omdenken in eetgedrag
De pluspunten van een gezonde leefstijl
door Ellen de Visser 20 apr., 2022
Dat een gezonde leefstijl goed voor ons is weten we allemaal, maar weet je ook waarom? Wij zetten de pluspunten van een gezonde leefstijl op een rijtje. Mocht jij nou twijfelen om jouw leefstijl te veranderen, dan hebben wij hier voor jou extra motivatie!
5 manieren om jouw vet te vebranden
door Ellen de Visser 09 mrt., 2022
Kies een sport die bij jouw en jouw doelen past. Wij hebben onze favorieten 5 manieren om jouw vet te verbranden op een rijtje gezet! Wellicht zit er iets voor jouw tussen.
Show More
Share by: